Categories
Recent Entries

Archives

November 01, 2004

Op naar Siberië

Dag iedereen,

er zal via mama of oma al wel wat doorverteld zijn, maar hier is eindelijk mijn eerste echte verslag uit het zonnige Siberie.

Ik had spijt dat ik zo weinig tijd had in Helsinki (als je de tijd die ik nodig had om van het vliegveld naar het station te geraken en een ticket naar Moskou te kopen aftrekt, minder dan 3 uur), want het is echt een hele mooie, gezellige en interessante stad. Maar ja, nu ik weet dat je er goedkoop naartoe kunt vliegen, zal ik later nog wel eens teruggaan. Een ideale city-trip, zo lijkt me.

Moskou was ook mooi, maar de mensen zijn er niet echt vriendelijk, en bijna niemand spreekt er Engels of Duits, ondanks de grote hoeveelheid toeristen. Een groot voordeel daar is de metro - het netwerk is zeer uitgebreid, en ik denk niet dat ik ooit langer dan een minuut heb moeten staan wachten!

De lange treinreis (48 uur) naar Novosibirsk viel best mee. Russische couchettes zijn een stuk comfortabeler dan in Europa (er zijn maar 4 bedden i.p.v. 6), er is altijd kokend water om thee te zettenm en het is natuurlijk een ideale gelegenheid om wat Russisch te leren (bijvoorbeeld woorden als thee, brood, bier en schol). Wat wel stoort is de constante muziek (die om 6 uur `s morgens aangezet wordt), soms hetzelfde cassetje verschillende keren na elkaar. Ik heb echt wel pech met horloges! Ik moet de eerste nacht op de trein in mijn slaap mijn arm tegen de muur hebben geslagen ofzo, het glas gebroken en met de scherven in mijn hand hebben gesneden - alleen maar wat
schrammetjes, maar mijn laken zat wel vol bloed, hoewel ik er niet van wakker geworden ben. De wijzers draaien nog wel, maar niet helemaal zoals het hoort. Maar misschien valt het nog wel te maken. Sorry papa, als ik dat op voorhand had geweten had ik je horloge niet meegenomen. Ik heb trouwens ondertussen hetzelfde horloge als ik in Polen ben kwijtgespeeld gekocht.

Novosibirsk is een mooie stad, al heb ik van het centrum zelf nog niet veel gezien. Er zijn een paar mooie kerken, een groot theater, een groot standbeeld van Lenin en veel winkels. Ik ben ook in de zoo geweest.

De universiteit van Novosibirsk ligt in Akademgorodok (academiestadje), ongeveer 40 minuten rijden van het centrum. Deze wijk is in de late jaren `50 gebouwd in het midden van de taiga. Er is hier nog steeds heel veel bos. (Ik heb trouwens ergens gelezen dat 25% van `s werelds bosbestand zich hier in Siberie bevindt.) Het is hier best gezellig, maar echt veel valt er niet te beleven - als er 5 cafes zijn is het veel, en dan nog 1 (spotgoedkoop maar lekker) restaurant, een pizzeria, een theater-en concertzaal en een
winkelcentrum met supermarkt. Vers fruit en groenten worden op straat verkocht. Je kunt hier trouwens zowat alles hetzelfde als thuis kopen - onder andere ook Belgisch bier (en niet eens overdreven duur). Verder zijn hier nog een strand aan de Ob, en een botanische tuin.

Posted by Karlien on November 1, 2004 12:28 AM
Category: Nederlandstalig
Comments
Email this page
Email this entry to:


Your email address:


Message (optional):




Designed & Hosted by the BootsnAll Travel Network