Categories
Recent Entries

Archives

October 28, 2004

Polen #1

Ik bevind mij momenteel in Szklarska Poreba in Neder-Silesie, een streek die voor wie mooie natuur, gezellige stadjes etc. zoekt zeker aan te raden is, en dichterbij (en bovendien veel goedkoper) dan bv. Zuid-Frankrijk.

In Wroclaw was ik al eerder geweest, het station alleen al riep meteen herinneringen op. Ik heb de meeste tijd daar deze keer doorgebracht in een groot park vlakbij de camping (verder van het centrum dan waar ik 4 jaar geleden gecampeerd had, maar stukken beter).

De volgende bestemming was Sobotka, een dorpje aan de voet van de Sleza, een berg met enkele heidense overblijfselen (hoewel de Polen het blijkbaar niet konden laten daar een groot kruis bovenop te zetten). De herberg waar ik wilde overnachten bleek al een eind de berg op te zijn, wat met mijn zware rugzak niet meeviel, maar het is goed voor de conditie moet je maar denken, en de echte berghut-sfeer was ook plezant, en zo ver van de bewoonde wereld wordt er natuurlijk alleen Pools gesproken. Tot mijn verbazing heb ik me tot hiertoe al
prima kunnen redden met bijna uitsluitend Pools (al spreekt vrijwel iedereen in deze streek ook Duits).

De dag daarna (eergisteren dus) heb ik dan een bus genomen naar Swidnica en van daaruit naar Jelenia Gora, alletwee mooie, typische stadjes (in het tweede was ik vorig jaar ook al eens geweest).

Gisteren ben ik verder gereisd naar Szklarska Poreba in het Karkonosze gebergte (Riesengebirge in het Duits - my voorheen vooral bekend van de schilderijen van Caspar David Friedrich). Ik wou eigenlijk gaan camperen, maar het goot enorm en de camping het dichtste bij het busstation bleek onvindbaar, dus toen ben ik in dit pension beland, waar ik 50 zloty (ongeveer 11 euro) per nacht betaal voor een kamer met badkamer, ijskast, microgolf, waterkoker, balkon en niet te vergeten gratis internet. Vandaag heb ik een stoeltjeslift naar de top van Szrenica (1362 m) genomen, wat voor iemand met hoogtevrees behoorlijk eng is, maar ik had een hele wandeling uitgestippeld en naar boven wandelen zou minstens anderhalf uur geduurd hebben - ik dacht er natuurlijk pas aan dat ik bang zou zijn toen ik het ding zag, niet toen ik gisterenavond de wandeling koos. En uiteindelijk viel het best wel mee, al was ik toch altijd opgelucht toen ik met 2 voeten op de grond stond (je moet onderweg een keer overstappen). Van Szrenica ben ik dan naar Tsjechie en terug gewandeld. Het landschap daarboven is zeer speciaal (je loopt de hele tijd rond de boomgrens, dus het is nog niet zo kaal als in de echte" bergen, er groeit veel gras en heide en kleine aaldboompjes, maar je hebt wel een prima uitzicht), al was de andeling voor mijn smaak wel iets te gemakkelijk.

Ik ga hier nog 2 dagen blijven, en daarna waarschijnlijk naar Klodzko.

Posted by Karlien on October 28, 2004 12:17 AM
Category: Nederlandstalig
Comments
Email this page
Email this entry to:


Your email address:


Message (optional):




Designed & Hosted by the BootsnAll Travel Network