BootsnAll Travel Network



Ympyra sulkeutuu

Ja mites Kakadussa sitten kavikaan. Jatettiin monien turistien suosimat hyppivat krokotiilit valiin ja paatettiin bongata niita itse. Pohjoisterritoriossa on paljon surullisen kuuluisia (vaarallisisa) suolaisen veden suistokrokotiileja (salty). Kauhutarinoita kuulee aina silloin talloin. Kesalla viimeksi joku aussiperhe oli ollut kalastamassa jossain pohjoisen ‘turvallisella’ alueella. Krokotiili paasi kuitenkin yllattamaan ja iski perheen alle 10-vuotiaaseen tyttoon. Surullista. Eli naiden otusten kanssa ei ole leikkimista.

Ajettiin Kakadun kansallispuistoon ja yritettiin heti bongailla krokotiileja. Kaukaahan niita on mahtavaa nahda. Onhan kyseessa kuitenkin miljoonia vuosia vanha elainlaji. (Ostettin ihan varta vasten uudet kiikarit – edelliset meilta pollittiiin Cairnsissa.) Ja onnistuimmepa heti ensimmaisella joella. Siella se makasi aurinkoa ottamassa joenpenkalla. Tuijottelimme krokoa jonkin aikaa innoissaan. On huomattavasti mahtavampi tunne bongata itse joku elain kuin nahda se oppaan tai muun nayttamana. Kaikki tuntuu silloin jotenkin todellisemmalta.Tastapas se Kakadu vasta alkoi… Tuli krokoja nahtya lisaakin – suuren suuriakin. Mutta ensimmainen on aina hienoin kokemus. Krokojen lisaksi naimme dingon, erilaisia papukaijoja, kotkan poikasineen ynna muuta.

Kroko

Muita Kakadun kohokohtia olivat aboriginaalien tuhansia vuosia vanhat kalliomaalaukset, joiden vuoksi luonnonpuisto on paassyt Unescon maailmanperintolistalle (luonnon lisaksi). Meidan nakemissa kalliomaalauksissa esiintyi paljon metsastykseen ja erilaisiin seremonioihin liittyvia piirroksia. Aboriginaaliheimoja asuu edelleenkin Kakadussa, mutta kalliomaalausten sijaan kulttuuriperintoa jatketaan enemmankin paperilla ja kankaalla. Maalaustaide kuitenkin elaa edelleen.

Kalliomaalaus Kakadusta

Loput Kakadusta jai meilta nakematta – lahinna kuuluisat vesiputoukset. Tiet oli sen verran huonossa kunnossa tai vain nelivedoille soveltuvia, etta Bettyn matka jai niilla lyhyeen. Mutta Kakadun etelapuolella on hieno Edith Falls -luonnonpuisto, jossa pistaydyimme yoksi. Siella putouksiin paasi jopa uimaankin, koska alueella ei ole krokoja. Kakadun putouksilla kaikki ui omalla riskilla.

Ja mitas putosten jalkeen olikaan vastassa. Eramaata ja hiekkaa satoja kilometreja. Kakadun ja Alice Springsin valilla ei ole juuri mitaan suurta nahtavaa kuin Devils Marbles – pyoreita punaisia kivia eramaa-alue taynna.

OutbackII 016.jpg WestMc

Ja taas ajettiin, ja ajettiin, ja ajettiin satoja kilometreja. Kunnes vastaan tuli Alicen jalkeen Uluru. Iso kivi. Ayers Rock.

Me ei paljoa odotettu Ulurulta, vaikka se onkin Australian maamerkki ja suurimpia nahtavyyksia. (Japanistakin tulee eramaahan suora lento!) Sen verran paljon oltiin jo nahty hiekkaa ja kivia. Mutta aboriginaalien pyha kivi olikin hienompi mita odotettiin. Oli upeaa ajaa Bettylla Ulurulle. Aivan kuin olisi tullut eri planeetalle.

Kuussako

Osa teista saattaa tuntea Ulurun paremmin Ayers Rock nimella. Aboriginaalit ovat kayttaneet kuitenkin aina nimea Uluru. Alue luovutettiin aboriginaaleille takaisin muutama vuosikymmen sitten, jonka jalkeen he vuokrasivat alueen takaisin valtiolle kansallispuistoksi. Nyt alueesta kaytetaan nimea Uluru – Kata Tjuta National Park.

Kavelimme Ulurun ympari noin 10 kilometrin lenkin. Moni kavelee lenkin sijaan itse Ulurun paalle. Aboriginaalit kuitenkin pyytavat, ettei sita tehtaisi. Jatimme siis valiin. Riikan Uluru -iloa haittasi kuume ja flunssa eika voimat oikein tahtoneet riittaa kiertelyyn. Seuraavana paivana oltiinkin sitten Bettyn omia. Olli kavi katsastamassa paremmin Kata Tjuta -nahtavyyden. Riikka makasi koko paivan kuumeessa helteisessa autossa ja seuraavat muutamat paivat pidettiinkin sitten ihan sairaslomaa. Uluru-KataTjutan jalkeen ajoimme viela Kings Kanjonin alueelle ja ihastelimme siella maisemia.

Uluru Kata-Tjuta KataTjuta

Kings Canyon kameleita Lisko

Taas ajettiin. Ja paljon. Olli sai tehda sita viela kaiken lisaksi yksin, koska Riikka oli vielakin puolikuntoinen. Taas nahtiin hiekkaa. Jos ihmettelette, etta eiko siella ole ollenkaan sitten kaupunkeja, niin kyllahan me yhteen tormattiin. Hiekkakaupunkiin – Cooper Pedyyn. Ollaan mietitty valilla, etta mihin tahan asti nahdyista kaupungeista ei haluttas muuttaa. Cooper Pedy paasi ihan ensimmaiselle sijalle. Jihaa. Ihmiset on tullu rikastumaan kaupunkiin opaalin loydon toivossa. Opaalia kaivetaan edelleenkin alueelta paljon. Tavattiin yksi korealaismies, jolta kysyttiin kauanko se on asunut kuapungissa? 25 vuotta. Tykkaako asua? Ei. Miksi sitten asuu siella? Etsii opaalia omalta takapihaltaan. Jos joku teista on leffafriikki, niin joku MadMaxin jatko-osa on kuvattu Cooper Pedyssa. Kertonee sekin jotain kaupungista. Hauska kokemus.

CooperPedy avaruusalus?

Lunta?

No okei. Ei se ole lunta. Tormattiin tallaiseen suureen suolajarveen Etela-Australian pohjoisosassa. Eipa siita sen enempaa tietoa. Nama suolajarvet ovat kai aika vanhoja, mutta vesivarat vahenevat nykyaankin jatkuvasti. Etenkin Etela-Australiassa karsitaan vuosisadan kuivuudesta. Talvi oli niin kuiva, etta Adelaiden lahella olevassa vedenottopaikassa on vain puolet tarpeesta, maatiloja lopetetaan, vedenkayttoa yritetaan saannostella ynna uuta. Ja mitas taalla tehdaan asian eteen. Ainakaan Kioton sopimusta ei ole allekirjoitettu…

Mika onnenhetki olikaan, kun paastiin taas ihmisten ilmoille meren rannalle. Jotakin jaatiin silti kaipaamaan Outbackista. On se eri maailmansa. Jos jokaista vastaantulevaa autoa morjestetaan, niin se ei voi olla kovin paha paikka 🙂

Pelto.jpg

Adeleidessa ja sen ymparistossa nautiskeltiinkin sitten kaupuinkielamasta. Matka jatkui Adelaiden jalkeen Kengurusaarelle. Kengurulajejahan on taalla Australiassa useita kymmenia ja taman saaren kengurut olivat kuosiltaan suklaanruskeita ja normaalia pitkakarvaisempia. Naimme myos ensimmaista kertaa kahden kengurun valisen nyrkkeilyottelun. Kengurut tosiaan maiskivat kasillaan toisiaan naamaan ja antoivat valilla kunnon potkuja keskivartaloon. Vyon alle ei tietenkaan menty.

PikkuRoo

Kuvan merileijonien (sea-lion) sekaan paasimme kavelemaan luonnonpuiston rangerin opastuksella. Kaverit nayttavat kovin laiskoilta auringossa maatessaan, mutta tosiassa ovat naantyneita 2-3 paivan pyyntireissujen takia. Samalla rannalla naimme myos taman erittain myrkyllisen tiikerikaarmeen (Tiger Snake).

Sea lion SeaLions Tiger snake

Muutaman paivan aikana naimme saarella myos hylkeita, mustia joutsenia, nokkasiilin, koaloita ja pingviineja. Kylla, Australiassa elaa myos naita viimeksi mainittuja. Etelanavan sukulaisiin verrattuna ovat kylla hiukan pienempia kooltaan vaatimattomimpia variltaan. Kaverit ovat kaiket paivat merella ja palaavat pimealla auringon laskettua maihin poikasia ruokkimaan tai muuten vaan. Pingviinien elinika luonnossa on noin 7 vuotta kun se tarhoissa on jopa 20. Tama johtuu syodyksi tulemisen pelon aiheuttamasta stressista, jonka takia mm. younet jaavat neljaan minuuttiin. Mita tasta opimme…

Etela-Australian osavaltiosta matka jatkui Victoriaan. Wanrambaloossa naimme useita valaita (Southern Right Whale). Valaat tulevat joka vuosi tahan samaan paikkaan lisaantymaan ja talven taituttua palaavat etelanavan vesille. Kuvasta valaan tunnistaa pienesta mustasta pisteesta 🙂 Kylkieva, kylla.

Valas

Tulihan se Great Ocean Roadkin ajettua. Parhaita paloja tassa:

London bridge Apostolit 12 Apostolia

Lornessa kohtasimme myos ensimmaisen ongelman autossamme. Yo oli ollut aika viilea, mika oli aikaisemminkin vaikeuttanut kaynnistysta, mutta talla kertaa se sitten tapahtui eli auto ei startannut. Ei auttanut muu kuin soittaa tiepalvelu hataan ja kyllahan se kaynnistyi kun sai uutta virtaa akkuun ja asiantuntevan kaverin saatamaan. Hyva niin. Veimme auton mekaanikolle heti seuraavana paivana ja vaihdatimme sytytysjarjestelman. Ja se kaynnistyminen helpottui ja samalla poistui myos ajoittainen nykiminen.

Melbournessa olimme pitkasta aikaa yota ihan oikeassa hotellissa ja kyllahan se maistui kun oli oikea sanky, wc parin askeleen paassa, tv ja jopa aamupala! Australiassahan voi talviaikaan myos laskea useissa Victorian Alppien ja NSW:n Snowy Mountainsien hiihtokeskuksissa. Mekin yritimme ehtia nopeasti kevaanlammossa sulaviin rinteisiin ja matkasimmekin yhteen suurimmista eli Thredboon. Paikalle paastya totesimme lumitilanteen kuitenkin jo niin surkeaksi etta jatimme valiin aukiolevat kaksi parisadanmetrin rinnetta. No elamme toivossa etta ehdimme viela Uuden-Seelannin lumille. Saas nahda miten kay. Lumettomilta vuorilta matkasimme Australian paakaupunkiin Canberraan. Kaupunki suunniteltiin sopuratkaisuksi Sydneyn ja Melbourneen valiseen paakaupunkikiistaan.

Viime viikolla ympyra sitten sulkeutui kun palasimme tanne Sydneyyn. Olo oli samalla haikea ja toisaalta onnellinen. Matkasimme jo rakkaaksi kayneella Bettylla yli 16 000 km viidessa Australian osavaltiossa.

PikkuRetki TakaisinSydneyssa

Niin siina vain kavi, etta aika vierahti ja oli aika luopua Bettysta. Eipa ois uskonu, etta autoa voi tulla ikava. Monta kertaa ollaan mietitty, etta miten sen vois tuoda Suomeen. No. Suomen pakkaskeleilla leirielama ei ehka ole niin hauskaa kuin taalla. Ja rattikin on vaaralla puolella. Siispa Sydneyssa alkoi myyntipuuhat. Tallaiset sivutkin tehtiin Bettylle http://toyotacampervan.blogspot.com/. Sen verran hyvasta autosta on kyse, etta loysimme hanelle ostajat jo ensimmaisena paivana. Saimme autosta viisituhatta mika kattaa kaiken mita siihen olemme laittaneet. Ei hassummin 🙂

Koyha Matkaaja

Seuraavat muutamat viikot reissaamme Karrin (Riikan veli), Arjan ja Pikku-Leevin kanssa. Yhdeksaan kuukauteen ei olla nahty Suomen ystavia tai sukulaisia, joten odotamme sita innolla.

Tags: ,



One Response to “Ympyra sulkeutuu”

  1. Tero Says:

    Moi!

    Aivan uskomattoman hieno kuva tuo, missä on yksi pilvi sinisellä taivaalla pellon yllä. Muutenkin mahtava meininki näyttää teillä olevan.

    (yritin joskus aiemminkin jättää kommenttia, mutta explorer jumitti joka kerta. Nyt kokeillaan mozillalla)

    Eli kuulumisia Suomesta. Lumet satoi jo reilu viikko sitten, oltiin viime viikonloppuna Markon, Reivin Masan ja Jarin kanssa nostamassa Makkosten laituria hyisestä Puulavedestä. Järvi ei ollut vielä silloin jäässä, poijaat kävi jopa vetämässä uistinta kymmenen asteen pakkasessa ja viimassa. Muutenkin mukava äijäilyreissu.

    Täällä on taas joulu tulossa. Niin varmaan sielläkin, kun tarkemmin ajattelee…no kauppojen käytävät on taas täynnä konvehtirasioita ja tavarataloissa joulukrääsäsesonki jo orastaa. Mekin käytiin sonjan kanssa hommaamassa siniset valot meidän joulupeikonlehteen(tiputtaa vähemmän neulasia kuin kuusi).

    Mutta! Teillähän ei ole enää kuin reilu kuukausi jäljellä, täällä jo odotellaan.
    (Ollaan kyllä jo koetettu väijyä äkkilähtöä kaukomaille jouluksi. Myöhästyttiin vähän ennakkovarauksista…)

    Hyvää loppureissua!

    Tero

  2. Posted from Finland Finland

Leave a Reply